Slutrapport ITF Järfälla Classic 2023
Järfälla Classic (MT200 – Stockholm) 2023 Rapport
Översikt
Tävlingsdagar: 28/10 till 3/11
Antal deltagare: 237 (180 herrar, 57 damer)
Internat. deltagare: 26 anmälda (14 herrar och 4 damer kom till spel)
Antal klasser: 29 (10 MS, 5 WS, 3 MD, 3 WD, 3 XD, 3 MS con., 2 WS con.)
Antal starter: 351 (202 singel, 126 dubbel, 23 con.)
Antal matcher: 235 (var av 20 walk-over)
Tournament Director: Per Johansson
Referee: Mathias Ångström Duarte (samt praktikant Linnea Löfqvist)
Organisation övrigt: Stefka Dabijeva, Annika Appeltofft, Annette Hofvander, Mona Matsson, Linda Oden, Anders Francke, Bosse Eriksson, Kurt Jangbåge, Berit Fredriksson, Thea Gifvars, Ella Wahlström, Victor Abarca
Matchledare: Danne Attlerud, Strahinja Jovanovic, Annika Appeltofft, Annette Hofvander, Christina Windahl, Joakim Åkerman, Marie Fritzell, Fredrik Karlsson, Tomas Sundin, Allison Uvner, Björn Stenqvist, Daniel Netz
”Doctor-on-call”: Robert Stig
Medical support: Thomas Wissing (Naprapat), Sebastian Wissing (Naprapat)
Sponsorer: Svenska Tennisförbundet, Vitamin Well AB, Barebells
Sammanfattning
Turneringen var den första öppna internationella ITF-tävlingen för veteraner inomhus som arrangerats i Sverige. Trots att Järfälla Classic är en ny ITF-tävling så fick vi sanktion för nivån 200 (man skall normalt börja på nivå 100) tack vare att vi tidigare arrangerat veteran-SM inomhus vilket är en ”stängd” (svensk tävlingslicens krävs) ITF-tävling.
Den huvudsakliga skillnaden mellan att arrangera en ITF-tävling och en nationell tävling är sanktionsförfarandet, krav på att ha en internationellt certifierad referee, andra regler runt anmälningstider (högst 6 dagar från sista anmälningsdag till första speldag), presentation av spelprogram (dag för dag) samt att en tröstturnering måste arrangeras för spelare utslagna i den första matchen.
Skillnaden för deltagande spelare är att man måste ha en ITF spelarlicens (IPIN kod) och att anmälan till tävlingen måste ske via ITFs tävlingskalender. Detta visade sig dock inte, som vi befarat, vara ett problem mycket tack vare den information som vi tillhandahöll i förväg via bland annat vår egen hemsida. Till stor hjälp var också den erfarenhet vi fick tillgång till via den ITF referee (Mathias Ångström Duarte) som tjänstgjorde tillsammans med ”praktikanten” Linnea Löfqvist som var med på tennisförbundets bekostnad i utbildningssyfte.
Tävlingen får betraktas som en stor framgång för JTS som tävlingsarrangörer baserat på återkopplingen vi fått från spelare, Svenska Tennisförbundet och ITF. Speciellt uppskattades den trevliga atmosfären i hallen, banornas kvalitet, standarden på gymmet, samt streamingen med ”live scoring” från alla banor. Mycket uppskattat var också den ”mingeleftermiddag” med gratis mat och dryck som vi arrangerade på söndagen. Glädjande var också det relativt stora antalet damer (25% av antalet spelare jämfört med 20% i årets ute-SM) som ställde upp samt det ovanligt stora deltagandet i dubbelklasserna.
Det mest överraskande för mig var att vi fick så många anmälningar från utländska spelare. Vi hade anmälningar från Sri Lanka, Syd- och Nordamerika, Italien, Malta och flera andra länder i Europa. Jag skjutsade bland annat en kanadensare som bor i Winnipeg från hallen till hotellet som berättade att han kommit till Sverige och Stockholm enbart för att spela vår tävling!
Bekymmer vi hade var ekonomin (vi slutade på ett litet minus) eftersom en av våra tänkta sponsorer inte hade möjlighet att bidra denna gång, samt svårigheter att tillgodose alla förbehåll när det gällde speltider eftersom inte alla uppmärksammat att vi behövde spela på ”arbetstid” på vardagarna. Vi hade dessutom kunnat spara en hel del arbete (och minskat antalet walk-over matcher) genom förskottsbetalning av startavgifterna. Tillgång på kvalificerade matchledare behöver också bli bättre.
Framtiden
Vi har i år bevisat att vi har en organisation och anläggning som kan arrangera en stor internationell turnering. Tävlingen har gjort bra reklam för JTS och spridit intresset för sporten. Min förhoppning är att vi skall kunna permanenta och utveckla denna turnering de närmaste åren. I framtiden kanske vi till och med vågar oss på att arrangera en ITF-tävling för veteraner utomhus (gärna då med ytterligare två nybyggda utebanor!).
Målsättning för nästa år hoppas jag kommer att vara att uppgradera tävlingen till nivå 400 för att därigenom kunna attrahera fler och starkare internationella spelare. Saker vi då behöver förbättra är ekonomin. Det ideala vore att hitta en huvudsponsor (som kan få sätta sitt namn på tävlingen) som kan ge oss ekonomiska garantier. Vi behöver också utvidga och förbättra vår marknadsföring samt kunna erbjuda fler hotellalternativ med högre standard, för att locka fler internationella spelare.
För att klara av detta så behöver vi nästa år starta arbetet tidigare. Vi behöver helst ha sponsorer och namnsatta bemanningsplaner på plats redan före sommaruppehållet.
Avslutningsvis vill jag framföra ett stort tack till framför allt Stefka, Annika, Mona, Berit och Annette som lade ned många timmar och bidrog med många värdefulla förslag som gjorde turneringen till en stor framgång för klubben och svensk veterantennis!
Ett stort tack också till vår fantastiske klubbchef Anders för all stöttning, till Mathias och Linnea som kämpade med matchprogrammet många timmar varje dag, till er som jobbade med försäljning i cafét, till Bosse som strängade racketar och såg till att anläggningen var i topptrim, till er som var matchledare och sedan sist men inte minst till våra fantastiska hyresgäster på plan två, naprapaterna Thomas och Sebastian som var till hands under hela turneringen och blev mycket uppskattade av spelarna.
Per Johansson (Tournament Director, MT200 – Stockholm 2023)