Hoppa till sidans innehåll

Historik


Järfälla Tennisklubb:

Via en annons i lokaltidningarna i Järfälla 1962 kallade Mats Dahlberg alla som var intresserade av tennis till ett möte i Borgens ungdomsgård i Jakobsbergs centrum. JTK grundades och Mats valdes till klubbens första ordförande. Lasse Moren som senare under ca 20 år varit klubbens ordförande var med redan då och valdes till klubbmästare.

Under de första åren hade JTK ingen egen tennisbana. Under 1964 blev banorna i Vattmyra klara och året därpå invigdes det första inomhustältet. Wimbeldonsegraren i dubbel Sven Davidsson invigningsspelade.

Efter flera års diskussioner om att bygga en tennishall på Vattmyra startades ett unikt projekt tillsammans med kommunens fyra ishockeyklubbar. Detta samarbete ledde till att på hösten 1983 kunde SIAB hallen invigas. Invigningen var storartad och 1200 åskådare kunde från en specialbyggd fotbollsläktare på bana 3 titta på världstennis. Team SIAB med Mats Wilander, Jocke Nyström, Anders Järryd och Hans Simonsson spelade en uppvisningsdubbel och tränade med JTK s juniorer. En nöjd projektledare Anders Waxegård invigningstalade.

1992 stod fyra fina grusbanor färdiga och JTK kunder på nytt spela utetennis på egna banor.

1994 blev JTK av Svenska Tennisförbundet utsedd till Sveriges bästa juniortennisklubb.

2001 gick JTK samman med Viksjö TK och bildade Järfälla Tennissällskap.

Alltsedan 1962 har flera tusen ungdomar fått sin tidiga idrottsfostran inom JTK. De flesta har börjat med tennislekis och tennisskola för att sedan fortsätta med reguljär träning. De flesta har blivit duktiga motionsspelare, som alltjämt spelar tennis i Järfälla eller på annan ort. Många är de ungdomar som blivit elitspelare och ofta legat högt på landets rankinglistor. Åtskilliga distrikts och Sverigemästerskap har vunnits av JTKs tennisspelare. Tjejer och killar i åldrar mellan 10 och 70 år har årligen representerat Järfälla i Svenska Tennisförbundets olika serier.

 

Viksjö Tennisklubb:

Det var i slutet av 1960-talet exploateringen av den nya stadsdel Viksjö inom nuvarande Järfälla kommun tog sin början. Det var då en självklarhet för några tennisentusiaster att bilda en tennisklubb – Viksjö Tennisklubb. 

Klubben bildades redan 1973. Bredvid breddtennis hade Viksjö TK det sociala omgänget som en viktig del i verksamheten. Många fina fester, framför allt de första åren, lever kvar i mångas minnen. 

Till en början spelades tennis på utomhus ishockeyrink, i olika tält och gymnastiksalar runt om i Jakobsberg och Kallhäll, oftast sena kvällstider, juniorer till 22:00 och vuxna ända fram till midnatt. På somrarna arrenderades grusbanorna på militärt område på Barkarby flygfält (tills IKEA tog över marken och byggde sitt varuhus på samma ställe).

Utvecklingen av klubben gick fort. Först med byggandet av ett tält med 2 banor, som stod färdigt 1979. Även om tältet ansågs som ett av det bättre kunde det bli rätt kallt och otrivsamt med kalla händer och ben, speciellt när oljan tog slut en svensk januaridag.

Den 31 augusti 1985 kunde Ingela Thalén, dåvarande kommunalråd i Jakobsbergs kommun, inviga den första hallen med ytterligare 2 banor, läktare, duschutrymmen, reception och cafeteria vilket blev ett stort lyft för klubben.

Det var populärt att vara medlem i Viksjö TK med långa köer som följd trots det höga medlemsantalet på som mest nästan 600 medlemmar (år 1986). De populära interna tävlingarna som KM, Novembervasen, etc kunde nu anordnas på 4 banor under mycket bra förutsättningar.
Till den första externa tävlingen som anordnades, Viksjö Hafo Junior Cup, kom hela 578, mot förväntade 150, anmälningar in från hela landet. Tävlingen blev med tiden en av Sveriges mest populära ungdomstävlingar.

Den andra hallen, som slutligen ersatte tältet invigdes 1995 av Mikael Freimuth, även han dåvarande kommunalråd i Järfälla kommun.

Uppdaterad: 04 JUL 2018 01:24 Skribent: Per Johansson
Öppettider
 Mån-Fre:    09:00 - 20:00
 Lör, Sön:    09:00 - 18:00
 
 

 
 
Babolat
 
 
metalog_payoff_PMS
 
 
Head
 
 
Jarfalla_ror
 
 
Logotyp_spanga
 
 
Novius
 
 
Varmekompaniet

Postadress:
Järfälla TS - Tennis
Mjölnarvägen 1
17741 Järfälla

Kontakt:
Tel: 0858026560
E-post: This is a mailto link

Se all info